Het Corona virus


Negen Coronavirussen

Er zijn negen verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.


Gevolgen sterk pathogene virussen

Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk pathogeen Coronavirus zijn geassocieerd met zeer snelle replicatie van het virus, immense infiltratie van immuuncellen en zeer sterk verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines. Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen mensen en mensen met comorbiditeiten zoals diabetes of hart- en vaatziekten zijn vaak kwetsbaarder omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.


Het nieuwe Coronavirus: Covid-19

Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan. Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het Covid-19 virus genoemd. Er is nog geen vaccin op de markt. Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Indien ons immuunsysteem het virus effectief overwint zullen we vanaf dat moment immunoglobulines, ook wel antilichamen genoemd, produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn.


Effectieve immuunreactie

Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een pathogeen, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, zet ons immuunsysteem een zogenaamde reactie Th1-reactie in gang. Met behulp van T-lymfocyten wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden. Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe cascade van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het pathogeen en het aanleggen van immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen infiltreert, snel repliceert en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.


Het mechanisme

 • Het is geen toeval dat de ergste virusuitbraken in de laatste jaren (SARS, MERS, Ebola, Marburg en nu Covid-19) van vleermuizen komen. Vleermuizen hebben een snellere en heftigere immuunrespons tegen virussen dan mensen. Dit dwingt een virus om zich sneller te repliceren. Als dit virus naar de mens met zijn gemiddelde immuunsysteem overslaat kan het sneller toeslaan.

 • Het Corona virus kan voor hoge koorts zorgen.

 • Koorts is een reactie van het lichaam bij een infectie. Het helpt een bacteriële of virale infectie bestrijden, bacteriën en virussen groeien minder goed bij hoge temperaturen.

 • Bij koorts breekt de biofilm open, waarbij verschillende bacteriën vrijkomen.

 • De normale bacterie Streptococcus Pneumoniae komt vrij en zal zich vermenigvuldigen.

 • Ook kan de agressievere bacterie, Staphylococcus Aureus, vrijkomen. Deze zorgt voor een longontsteking, waarbij mensen met een zwakke weerstand kunnen overlijden.

 • Normaliter remt de S. Pneumoniae de agressievere S. Aureus. Echter kan de S. Pneumoniae door hoog antibiotica gebruik (wat we bv zien in China en Italië) grotendeels zijn uitgeroeid en neemt de bacterie ook af naar mate men ouder wordt. Hierdoor kan de zeer pathogene S. Aureus vrij spel hebben.


Wat kunt u zelf doen

Belangrijk is een sterk immuunsysteem, zodat deze adequaat kan reageren op een indringer als een virus. Naast de hygiëne adviezen van het RIVM kunt u op het gebied van leefstijl, voeding en suppletie hiervoor zorgdragen.


Leefstijl

Leefstijlfactoren die de werking van uw immuunsysteem verbeteren:

 • Een goede nachtrust, kwalitatief en kwantitatief

 • Beweging of sport

 • Ontspannings- of ademhalingsoefeningen

 • Het nemen van een koude douche

 • Vermijden van stress of angst. Het is goed te beseffen dat de werking van uw immuunsysteem samenhangt met uw emoties en hoeveelheid stress. De receptoren van het endorfinesysteem (stress- en beloningssysteem) zijn biochemisch gekoppeld aan de immuun-receptoren op de lymfocyten en beletten daardoor dat virussen de cel binnen komen. De lymfocyten vervoeren endorfine in het lichaam en reageren op psychische prikkels zoals stress en angst. Door een vermindering van endorfinereceptoren (te veel stress) valt deze bescherming voor een deel weg.


Voeding

Een aantal aanpassingen in uw dieet die uw immuunsysteem ondersteunen:

 • Drink voldoende water

 • Kies voor onbewerkte en verse voeding

 • Eet gevarieerd

 • Kies meer plantaardige producten

 • Eet meer vezels

 • Verminder exorfinen (minder gluten, koemelk, soja, smaakversterker E621) en toegevoegde suikers in de voeding


Suppletie

De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een inadequaat functionerend immuunsysteem. Ook zink is van groot belang in het reguleren van de immuunreactie. Daarnaast zijn voldoende vitamine D en de vetzuren EPA en DHA noodzakelijk voor op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Voldoende inname van vette vis, schaal- en schelpdieren of algen en eventuele aanvulling met suppletie is aan te raden. Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid. In deze tijd van het jaar is het in Europa onmogelijk om voldoende vitamine D via deze weg aan te maken. Suppletie van vitamine D is dus sterk aanbevolen.


Vitamine C

 • Vitamine C vermindert vrije radicalen.

 • Het verhoogt de productie van T- en B-lymfocyten (anti-viraal en anti-bacterieel).

 • Het verhoogt de productie van interferon (vlaggetje op targetcel voor de Natural Killer cellen van het immuunsysteem).

 • Tevens biedt het ondersteuning voor cortisol en noradrenaline.


1,3-1,6 bètaglucanen

 • De paddenstoelen Shiitake en Maitake bevatten 1,3-1,6 bèta-glucanen en oxaalzuur.

 • Dit werkt tegen de Staphylococcus Aureus en andere bacteriën.

 • Bèta-glucanen verbeteren de activiteit van onze immuuncellen en gaan een excessieve immuunrespons tegen.


Glutathion

 • Een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem is afhankelijk van glutathion. Beschikbaarheid van glutathion is de limiterende factor in de activiteit van onze lymfocyten. Na contact met een antigen (zoals een virus) moeten lymfocyten in staat zijn zich snel te vermeerderen en bovendien antilichamen en interleukines produceren. Bij dit proces is veel zuurstof nodig en wanneer lymfocyten niet genoeg glutathionvoorraden hebben opgebouwd kan dat aanleiding zijn voor oxidatieve schade.

 • De bescherming tegen virussen is slechter naarmate de concentraties van glutathion en andere antioxidanten in de cel laag zijn. Virussen reizen in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen wordt de capsule vernietigd en komen de virussen vrij. Glutathion onderdrukt het kapotgaan van de eiwitcapsules, waardoor virussen niet vrij kunnen komen.

 • De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion. De niveaus in het longepitheel zijn 100 keer hoger dan de plasmaniveaus. Daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid van een te kort aan glutathion moeten worden overwogen. Het slijm in de luchtwegen neemt toe als gevolg van blootstelling aan oxidanten. Glutathion voorkomt normaal gesproken dat overmatige slijmvorming optreedt. Daarom is de bouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg teken van glutathiondeficiëntie.


Suppletie preventief activeren en ondersteunen immuunsysteem

 • Vitamine C 1.000 mg, 3x 1 tablet per dag

 • Mycelent, 2x 1 capsule per dag

 • Noursea, 1x 1 capsule per dag

 • Glutathion P+S, 2x 1 capsule per dag

 • D-Health 500IE, 2x 3 druppels per dag

 • Zinkcitraat 10 mg, 1x 1 capsule per dag